onsdag 9. august 2017

Melodi Grand Prix 1995: "Kom inn te mæ" Helga Hægeland Thomassen

"Kom inn te mæ" av og med Helga Hægeland Thomassen var en av 14 melodier som ble plukket ut blant omtrent 300 innsendte bidrag til å delta i Melodi Grand Prix i 1995. I tillegg hadde NRK invitert fire komponister til å levere bidrag. Alle måtte igjennom en runde med semifinaler, der 10 av bidragene gikk videre. Det var to melodier i hver semifinale, der tre hundre utvalgte husholdninger ble plukket ut til å stemme.  Alle i husholdningen hadde en stemme hver, som ble omregnet til prosent. «Kom inn te mæ» hadde Helga Hægeland Thomassen skrevet tekst og melodi til sammen med Stein Berge Svendsen. Begge debuterte i Melodi Grand Prix med dette bidraget. Stein Berge Svendsen er utdannet innen komposisjon fra USA og var etablert som en svært allsidig og produktiv komponist og skrev alt fra ny musikk til barnesanger, bl.a. mye av materialet til «Kaptein Sabeltann.» I tillegg skrev han pophits og filmmusikk.Helga Hægeland Thomassen er født i 1959 og hadde hatt musikk som hobby i mange år. Hun skrev også sanger, og ga ut LP-en «Kom inn te mæ’» i 1997. Etter det har hun ikke gitt ut nye musikk.
«Kom inn te mæ» ble fremført i den første semifinalen, der hun møtte Irene Bjaanes med sangen «En liten måne» til musikalsk duell. Helga Hægeland Thomassen tok en paradeseier i duellen, og gikk videre med 77 prosent av stemmene. Det var den største marginen noen av bidragene vant med i de ni semifinalene, og hadde derfor det største stemmetallet blant alle som kom videre til finalen. Optimismen rådet og Stein Berge Svendsen og Helga trodde på seier. Det var det dessverre få andre som gjorde. For det var mange gode melodier i de senere semifinalene, så startfeltet var sterkt. Dermed falt låta igjennom da den ble sammenlignet med flere enn en låt. Helga Hægeland Thomassen trakk start nummer to i finalen, og melodien imponerte ikke juryen i dette startfeltet der de sterkeste låtene, med et unntak, lå i siste halvdel av startfeltet. NRKs ønske i denne finalen var å lansere nye artister så det var få etablerte artister i finalen. Fem juryer avgjorde det hele, to artistjuryer, en i Dublin (som skulle være vertsland for den internasjonale finalen dette året), og i Oslo. Begge juryene besto av tidligere Grand Prix artister, i Irlands tilfelle- tidligere Eurovision-vinnere. Det ble mye styr for juryen i Dublin for de fikk ikke sett sendingen pga. en teknisk feil og avgjorde sine stemmer basert på innspillinger de fikk høre. I Oslojuryen satt det flere artister der Jens Book- Jensen var eldst med sine 85 år og Jan Werner var yngst med sine 18. I tillegg var det to distrikts juryer involvert. I hver av disse satt 20 musikkinteresserte personer i forskjellig alder. Disse var plassert i Bergen og Trondheim. Folkejurystemmene var basert på litt over 21.000 telefonstemmer som var samlet gjennom en uke. Låtene ble spilt i NRK Radio lørdagen før finalen og fra da av og frem til siste låt ble fremført i finalen kunne folk ringe inn sine stemmer. Poengene ble omarbeidet.  Det hele var fryktelig omstendelig og komplisert og forklaringene fra programlederen tok mye tid.
Men «Kom inn te mæ» var det jo knyttet forhåpninger til i og med den store vinnermarginen i den første semifinaleduellen.  Skuffelsen ble stor da melodien fikk nesten ydmykende lave poengsummer, aller lavest fra telefonstemmene.

Det ble med dette ene forsøket i melodi Grand Prix for Helga Hægeland Thomassen. Stein Berge Svendsen derimot ga seg ikke med dette.

                                                         8.plass     112 poeng

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar