torsdag 10. august 2017

Melodi Grand Prix 1985: "Gammel drøm" Bjørn Eidsvåg

Bjørn Eidsvåg var en av ti inviterte komponister til Melodi Grand Prix 1985. Han hadde jobbet full tid som artist i flere år allerede og gitt ut fem Lper. Det nasjonale gjennombruddet kom for alvor med LP-en «Passe gal» i 1984, der «Eg ser» ble hans største hit til da. De fleste ble ganske overrasket over at Bjørn Eidsvåg sa ja til å være med i Melodi Grand Prix, men han visste hva han takket ja til. 1985 skulle vise seg å bli tidenes beste Grand Prix- år, med usedvanlig mange topplåter og artister. Også dette året var det mange låter som ble utrop til favoritter og Bjørn Eidsvåg var en av dem. Han var en av sju komponister som valgte seg selv til vokalist. Han ble backet av et orkester ledet av Terje Fjærn. Og de fire koristene – Kari Gjærum, Anne-Marie Giørtz, Per – Øystein Sørensen og Håkon Iversen ble forsterket med Hege Schøyen for å gi låta en liten touch av gospelsound. Flere av disse var faste korister og duettpartnere for Bjørn Eidsvåg både på plater og på konserter.
«Gammel drøm» hadde et sterkt refreng og satt raskt i øret. Men den gikk ikke hjem hos folkejuryene. Det er ikke fordi melodien er dårlig men fordi det var så veldig mange andre gode melodier i startfeltet. Det er blitt en snag mange synger med på og har fått et forhold til.

Juryen dette året var en blanding av fag og folkejury. Fagjuryen besto av to britiske og en svensk hitmaker og en fransk Grand prix vinner. ABBAs «far» Stikkan Andersson hadde «Gammel drøm» på andreplass, og franske Anne- Marie David hadde den på tredjeplass for øvrig fikk sangen fra tre til seks poeng fra de andre juryene.  Det ble en skuffende lav plassering på Bjørn Eidsvåg og «Gammel drøm» ble ingen umiddelbar hit. Først på høsten fikk sangen den oppmerksomheten den fortjente, og lå åtte uker på Norsktoppen i september og oktober. Det ble en førsteplass, mens de øvrige ukene var den blant de fire beste. «Gammel drøm» har tålt tidens tann og blir jevnlig spilt i radio og på Bjørn Eidsvågs konserter.  Bjørn Eidsvåg har til nå ikke deltatt i flere Melodi Grand Prix finaler, dessverre.
                                                               7.plass    44 poeng

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar