søndag 6. august 2017

Melodi Grand Prix 1971: "Gi verden et smil" Dag Spantell

I 1971 var «Gi verden et smil» an av tolv melodier som var plukket ut til å delta i Melodi Grand Prix. Tekst og melodi var skrevet av Kari Neegaard, senere tok hun tilbake pikenavnet Diesen. Kari Diesen d.y. kom fra en kjent teater og revyfamilie, men valgte heller en karriere bak scenen enn på. Hun var Norges fremste og eneste pop komponist og tekstforfatter på denne tiden, og hun brøt vei for flere kvinnelige komponister i Melodi Grand Prix.  At kvinner leverte bidrag som komponister skjedde nær sagt aldri. Kvinner ble henvist til å skrive tekst stort sett. Kari Diesen d.y satte noen rekorder i Melodi Grand Prix:
-          Hun var første kvinne som fikk antatt bidrag som komponist
-          Hun var første kvinne som fikk antatt bidrag som komponist og tekstforfatter
-          Hun var første kvinne som vant norsk Melodi Grand Prix som komponist.
Etter dramatikken rundt hennes bidrag i 1968, ønsket hun en revansje. (Mer om dramatikken i finalen i 1968 i et senere blogginnlegg.) Kari Diesen d.y var anerkjent tekstforfatter for flere reklamebyråer og plateselskaper og spilte inn plater som en del av trioen Three Hits. De andre to medlemmene i gruppa var hennes daværende ektemann Ola Neegaard og Leif Strøm. Deres største hit kom med «Militærmanøver’n» i 1964.
Finalen i 1971 holdt et høyt nivå og flere låter traff tidens poptrender bra. En av de som traff best var «Gi verden et smil» som var soleklar favoritt både hos pressen og blant publikum. Dag Spantell hadde drevet lenge med musikk og slo for alvor igjennom da han ble fast vokalist med Kjell Karlsens orkester året før, en jobb han overtok etter Odd Børre. (Alle tre konkurrerte mot hverandre med hver sine bidrag i denne finalen, ironisk nok.) Han var også vokalist for Torry Enghs ved siden av å være solist. Og det var som det siste han nå skulle markedsføres og Melodi Grand Prix var arenaen for 21 åringen fra Oslo. (Han sang to bidrag i finalen, men bare «Gi verden et smil» som solist.) Han hadde gitt ut sin første solosingel i 1969; «Et lite sted for to/Sommeren kommer igjen» og singel nummer to; «Verden som var min/En lykke vi hadde en gang» kom også ut i 1969. I tillegg kom ytterligere to singler før «Gi verden et smil».

«Gi verden et smil» var en tidsriktig og moderne poplåt. Dag Spantell trakk startnummer fem i finalen. Folkejuryen ble satt sammen slik det nye systemet for den internasjonale finalen i 1971 ble. Dit skulle hvert deltakerland sende to juryrepresentanter, en under 25 år og en over 25 år. NRK satte sammen sju jurygrupper rundt i Norge med to dommere i hver jury. De kunne gi hver sang fra ett til fem poeng. Og Dag Spantells sang ble satt pris på, midtveis i avstemningen lå han som nummer to, og innkasserte hele tre femmere. Den eneste som fikk flere var «Lykken er» som til slutt vant. Men det ble veldig jevnt. «Gi verden et smil» ble gitt ut på singel og solgte godt og ble dette årets moralske vinner. Dag Spantell ble for alvor etablert som artist etter denne Melodi Grand Prix debuten. For Kari Diesn d.y sind el ble dette hennes siste Melodi Grand Prix bidrag. Dag Spantell skulle prøve seg flere ganger.

                                                      4. plass     44 poeng.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar