fredag 18. august 2017

Melodi Grand Prix 1969: "La meg sove". Lillian Askeland.

Magnar Åm var en av de fem komponistene som ikke var invitert av NRK som fikk med et bidrag til Melodi Grand Prix gjennom å sende inn sin sang til den åpne delen av konkurransen. Og han er til nå den aller yngste komponisten i konkurransens historie.  Han var 16 år da han deltok i finalen, han fylte 17 år en måneds tid etterpå.  Han er født i Trondheim men var bosatt i Bergen på dette tidspunktet, og startet tidlig med musikk. Senere studerte han komposisjon i Bergen og Stockholm. Magnar Åm har også skrevet vokalmusikk og dirigert flere kor. Hans gjennombrudd som komponist kom med verket Bøn i 1972. Siden da har han vært etablert som en av våre fremste samtidsmusikk-komponister, og er oppført av store orkestre i flere land, og han har vunnet flere priser for sine verk. Et av hans mest kjente er «Sanctus»  skrevet for koret Vox Humana. Magnar Åm er bosatt i Volda og er en aktiv og allsidig komponist og kordirigent.
Lillian Askeland ble valgt som vokalist for «La meg sove» som ble fremført på nynorsk. Lillian Askeland fra Bergen hadde vunnet Talent- 65 og fått spille inn en singel på svensk to år senere. I 1968 kom det ytterligere en singelplate. I 1969 spilte hun også inn en singel på tysk. Arne Bendiksen ,som styrte de fleste artistkarrierer på denne tiden, så internasjonalt potensiale i sitt da 19 år gamle bysbarn fra Bergen og Melodi Grand Prix kunne være veien til dette og han fikk overtalt NRK  til å ta henne med. Dette var før Lillian Askeland fant sin nisje og ble folkeeie som Norges countrydronning.
«La meg sove» var en dramatisk ballade som passet Lillian Askelands kraftige stemme godt, og hun var selvsikker og god i sin fremføring. Sangen var en av to ballader i startfeltet og Lillian Askeland imponerte. Men så var det dette med å overbevise juryene da.
Hver av de ti folkejuryene som var plassert rundt i landet hadde fem medlemmer hver som igjen ga et poeng til den sangen de holdt som sin favoritt. I alt var det dermed bare 50 poeng å kjempe om totalt blant de ti sangene i startfeltet. Og bare fem av jurymedlemmene hadde «La meg sove» som sin favoritt. Ikke overraskende var to av dem fra Lillian Askelands hjemby Bergen.  Men det skulle holde til en plass på pallen med en delt tredjeplass. «La meg sove» er både Magnar Åm og Lillian Askelands eneste deltagelse i Melodi Grand Prix. Sangen er overraskende tradisjonell, man skulle tro at en 16 åring ville stille med mer ungdommelige takter.  På den annen side er det en tradisjonell Grand Prix ballade av det salget som fortsatt sanket poeng i de internasjonale finalene. Men der fikk melodien aldri målt seg.
                                                              3.plass     5 poeng

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar