tirsdag 5. september 2017

Melodi Grand Prix 1965: "Med lokk og lur" Nora Brockstedt/Grynet Molvig

338 bidrag var kommet inn til dette årets Melodi Grand Prix finale, og det var en markant økning fra året før. Trolig hadde både "La meg være ung" som Wenche Myhre sang i finalen året før og som ble en monsterhit etter datidens mål- inspirert låtskrivere. Arne Bendiksens åttendeplass i den internasjonale finalen 1964 sørget også for nytt håp om internasjonal anerkjennelse til opphavsmenn og artister. Fem låter ble plukket ut, og blant dem var "Med lokk og lur". Og det var ingen hvem som helst som hadde komponert låta. Den sto nemlig den internasjonalt kjente trekkspillvirtuosen fra Fredrikstad, Toralf Tollefsen bak. Han var født i 1914, og allerede som 21 åring var han vel etablert i London, der han spilte inn plater, gjestet BBC radio flere ganger og var plakatnavn ved store show og varitèer på West Ends teatre. Han dro på verdensturnè og solgte lassevis av plater i land som Frankrike, Australia, New Zealand og England for å nevne noen få. Han opptrådte med Royal Philarmonic Orchestra i Royal Albert Hall og fylte digre Wigmore Hall i London flere ganger som headliner på plakaten..Han spilte en blanding av datidens standard hits og egne komposisjoner. Han flyttet på sine eldre dager tilbake til Norge men fortsatte sitt komponistvirke, ga mesterklasser for studenter og utøvere fra hele verden,  spilte på radio og TV og spilte inn plater som fortsatt fikk stor internasjonal anerkjennelse. Han vant Spellemannsprisens Hederspris i 1977.
Juul Hansen hadde skrevet teksten til bidraget -hans fjerde i Melodi Grand Prix, han hadde til alt overmål fått med to bidrag dette året. (Mer om det i en senere blogg.)  Juul Hansen var "Kongen av Grand Prix" den første halvdelen av 1960-tallet og ble den første opphavsmannen som fikk med fem bidrag i konkurransen.
"Med lokk og lur" ble fremført to ganger. Først av Nora Brockstedt med den lille orkester-besetningen, som besto av Egil Kapstads trio. Kanskje man håpet hun ville bringe lykke, for i alle de tre tidligere finalene hun hadde deltatt i, vant hun. Grynet Molvig ble valgt til å synge med det store orkesteret (Kringkastingsorkesteret under ledelse av Øyvind Bergh), og ville være den som ble valgt til å synge i den internasjonale finalen i Napoli om låta vant. Grynet Molvig var på høyden av sin karriere som popsanger, filmdiva og teaterskuespiller i Norge og var ekstremt populær, så mange forventet at "Med lokk og lur" skulle gjøre rent bord. Hun var vakker, sang godt og hadde internasjonal appell og var på vei til et internasjonalt gjennombrudd med plateinnspillinger, filmer og TV- opptredener i både Sverige,Danmark og Tyskland. Men så var det dette med juryen da. For første og eneste gang i historien ble avstemningen avgjort ved at seere og lyttere til finalen sendte inn sine stemmer via postkort, så man måtte vente en uke på avgjørelsen. Dermed ble dette den korteste finalen i historien, TV-sendingen var unnagjort på 35 minutter. Litt over 18.000 postkort kom inn til NRK, og "Med lokk og lur" havnet på andreplass med over dobbelt så mange stemmer som låta som havnet på tredjeplass..For Toralf Tollefsen ble det med dette ene forsøket i Melodi Grand Prix. Men både Grynet Molvig, Nora Brocksedt og Juul Hansen ikke ga opp så lett. "Med lokk og lur" ble spilt inn på singelplate av både Grynet Molvig og Kirsti Sparboe
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar