onsdag 27. september 2017

Melodi Grand Prix 1962: "Våre skal dagene være" Anita Thallaug/Inger Jacobsen

1962 er den «eldste» finalen i Melodi Grand Prix historien, i hvert fall hvis du ser på alderen til opphavsmennene. (Ja, for det var bare menn som hadde lykkes i å få med bidrag fra 1960 og til og med denne finalen.) Halvparten av de ti var født i perioden mellom 1900 og 1905, ytterligere to var født i 1912 og en i 1917. Så snittalderen var høy blant dem. Gjennomsnittsalderen hos artistene var markert yngre. Inger Jacobsen var eldst med sine 39 år, Per Asplin var 34 ellers var de andre tre under 25 år.
En av sangene som ble plukket ut til å være med i Melodi Grand Prix i 1962 var «Våre skal dagene være.»  Melodien var skrevet av Kristian Hauger (født 1905) og melodien var skrevet av en som kalte seg Espen Lund. Han var totalt ukjent, og heller ikke tilstede under finalen – så ingen visste helt hvem denne ukjente tekstforfatteren var som samarbeidet med en så etablert slagerkomponist som Kristian Hauger. Noen år senere skulle vedkommende stå fram, det var ingen ringere enn lyrikeren Einar Skjæraasen som fusket i slagerfaget. Kristian Hauger debuterte tidlig og hadde skrevet hundrevis av slagere for Norges fremste artister på den tiden, og det var blitt massevis av plateinnspillinger. Han var virksom både som komponist av slagere med og uten tekst. Han var i tillegg kapellmester, orkesterleder og arrangør. Av hans mest kjente slagere var tre av Jens Book- Jenssens mest kjente innspillinger: «Når kastanjene blomstrer i Bygdøy Allé», «Gudskjelovkvelden» og «Blåklokker.»  Kristian Haugers foretrukne vokalister var Book- Jenssen og Inger Jacobsen. Sistnevnte fikk æren av å synge låta med Kringkastingsorkesteret, mens Anita Thallaug sang med den lille orkesterbesetningen som besto av Jørg. Petter Røeds kvartett. Anita Thallaug debuterte i melodi Grand Prix dette året, det samme gjorde Kristian Hauger og Einar Skjæraasen, mens Inger Jacobsen hadde deltatt i 1960. (Se tidligere blogginnlegg om «Voi-Voi».)
Programmet er ikke bevart i NRKs arkiver, så detaljene rundt poengfordelingen er ikke kjent. Men det var ti jurymedlemmer i alt som ga hver melodi poeng fra ett til ti. Kun en dommers poeng vet vi fordelingen av. Aftenpostens musikkjournalist Syver Reff ga «Våre skal dagene være» seks poeng. Og jurymedlemmene fikk ikke se melodiene fremført- de fikk bare høre på. (For øvrig var det både dansere og en hundevalp med på scenen som hadde tema norsk vinter og skisport, selv om ingen av sangene handlet om dette.)

«Våre skal dagene være» kom ut på singel som b-side til Inger Jacobsens vinnerbidrag "Kom sol, kom regn". Sangen er dessverre ikke publisert for nedlasting. 

                                                             4. plass   43 poeng

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar