mandag 18. september 2017

Melodi Grand Prix 1982: "Lisa" Trond Granlund


1982 -utgaven av Melodi Grand Prix var en slags hybrid. NRK kunne tydeligvis ikke bestemme seg for hva slags konkurranse de ville ha, så de spesialinviterte Jahn Teigen til å skrive et bidrag, og plukket ut fire andre bidrag direkte til finalen. I tillegg ble ytterligere ti låter plukket ut til å være med i fem semifinalerunder der to bidrag konkurrerte mot hverandre, og de fem vinnerne gikk videre. Et av disse var «Lisa» fremført av Trond Granlund. Han slo ut Stein Ingebrigtsens låt «Uflaks» i den andre semifinalerunden der opphavsmannen Kristian Lindeman konkurrerte mot seg selv. Han var den eneste som hadde fått med to bidrag i konkurransen dette året, og de ble hans femte og sjette bidrag. For tekstforfatter Phillip Kruse ble det også hans sjette bidrag i Melodi Grand Prix.  I alt 480 bidrag var kommet inn. 
Trond Granlund var debutant i Melodi Grand Prix, og med «Lisa» håpet Kristian Lindeman endelig å gå til topps, og dermed tangere Ivar Børsums rekord på antall forsøk på å vinne en norsk finale. Phillip A kruse hadde allerede vunnet Melodi Grand Prix fire ganger (som vokalist med Bendik Singers og tre ganger som tekstforfatter.)

Og det så ut til å gå veien. Trond Granlund var blitt ekstremt populær og hadde solgt vanvittig mange plater på svært kort tid. Han ble lansert internasjonalt og fikk en enorm kommersiell suksess. Tidlig på åttitallet vant han det som vinnes kunne av priser og kåringer i Norge og var å finne på samtlige lister, både popbarometre som "Ti i Skuddet" og rene salgslister. Han vant Europatoppen og Castelbar International Song Contest i Irland, sistnevnte med låta «Give me Time.» Han fikk sin tredje singel inn på VG-lista med «Girl 16» - den lå der i hele 13 uker. Og han fikk stadig mer internasjonal oppmerksomhet da han var det norske bidraget i Euromix med «Girl16». I Euromix ble to artister fra flere land i Europa plukket ut til å få vist sine musikkvideoer på TV i landene som deltok, og det var stort sett de fleste landene i Vest Europa. Strategien bak Trond Granlunds lansering på den internasjonale pophimmelen startet med hans første engelskspråklige album i 1978, så fulgte ytterligere tre med stadig større suksess - bl.a. klatret to av singlene fra albumene hans –  «Eloise» og «Give me Time» inn på VG-lista med gode plasseringer - helt til gjennombruddet kom albumet «Pleasant Surprise» i 198. Det  inneholdt monsterhiten «Girl 16» og temasangen fra Wam & Vennerød filmen «Julia, Julia Trond Granlund var overalt. Den internasjonale lanseringen trengte et puff og Melodi Grand Prix var fortsatt den viktigste arenaen for slikt for land med en liten popindustri. «Lisa» ble med en gang kåret til favoritt bare på grunn av Trond Granlunds store gjennombrudd med «Girl 16». Det skulle vise seg å bli en beinhard kamp. Nivået på bidragene var svært høyt, det høyeste til da, og Trond Granlund startet som nummer tre i feltet. De fem første låtene i startfeltet besatte de fem første plassene, så hvem vet – hadde «Lisa» startet i den markant svakere andre halvdelen kunne den kanskje nådd topp tre. De elleve folkejuryene rundt i landet kunne fråtse i gode bidrag. Da poengene fra jurymedlemmene ble regnet sammen, ga hver jury poeng slik det blir gjort i de internasjonale finalene, 12 poeng til førsteplassen, 10 poeng til andre, så fra åtte til ett poeng. Høyest sum fikk Trond Granlund fra juryen i Bergen med ti poeng, og var oppe og snuste på tredjeplassen. Men stort sett lå han på fjerde og femteplass hos de andre juryene. «Lisa» kom ut på singel men ble ingen stor salgssuksess. Det ble seks uker på Norsktoppen. Trond Granlund gikk snart videre med nye suksesser, men det store, internasjonale gjennombruddet uteble. Og det ble ingen seier for Kristian Lindeman. Han skulle prøve seg igjen, det samme skulle opphavsmann Phillip A Kruse, men for Trond Granlund holdt det med dette ene forsøket i Melodi Grand Prix.
                                               5. plass    67 poeng

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar