fredag 15. september 2017

Melodi Grand Prix 1974: "Hvor er du?" Jahn Teigen/Anne- Karine Strøm


Til Melodi Grand Prix 1974 kom det inn 272 bidrag, så det var ingen overveldende respons i norsk musikkliv til konkurransen. Til 1973 hadde Norge seks plasseringer blant de to dårligste, av i alt 14 deltagelser. Et lyspunkt var Bendik Singers sjuendeplass i den internasjonale finalen året før. Anne Karine Strøm var et av medlemmene i gruppa, og tre av fire medlemmer stilte opp igjen i dette årets finale. Ellen Nikolaysen som vokalist i et annet bidrag, Phillip Kruse som tekstforfatter og Anne- Karine Strøm som vokalist for «Hvor er du?»  Frode Thingnæs debuterte som popkomponist i denne Grand Prix finalen. Han var til da mest kjent som en svært dyktig studiomusiker, bandleder, dirigent og arrangør og jobbet mye innen popmusikkfeltet. Han var gift med Anne- Karine Strøm og ville skrive en sang for henne. Til å skrive teksten fikk han Phillip A Kruse, som sang med Bendik Singers året før. Han er en av Norges aller mest produktive tekstforfattere og var «overalt» på denne tiden – både med originaltekster og norske versjoner av andres låter. Dette var hans debut som opphavsmann i Melodi Grand Prix, og det skulle bli starten på en solid rekke låter til Melodi Grand Prix. Han ble den nye «Grand Prix- kongen» en tiårs periode fra 1974. Den store kritikken mot Melodi Grand Prix var at det var lettbente og banale tekster om kjærlighet og sødme. «Hvor er du?» var forbausende politisk, uten at det gjorde særlig inntrykk på de som kritiserte. Anne- Karine Strøm deltok for fjerde gang i Melodi Grand Prix og sang låta med Kringkastingsorkesteret. Med det lille orkesteret ble ledet av Terje Fjærn, og det vakte oppsikt da den mest stuerene rockeren i Norge på denne tiden, Jahn Teigen deltok. For han var det innholdet i teksten som var medvirkende årsak til at han sa ja. Han hadde lenge villet delta, men «under dekke av en politisk tekst» var det lettere å rettferdiggjøre det store sjangerbyttet. Dette markerte starten på Jahn teigens solokarriere og slutten for hans band Popol Ace.

Fem melodier var plukket ut til årets finale, og det KUNNE blitt tidenes mest spennende avstemning, hadde ikke NRK gjort det merkelige grepet at alle jurymedlemmene ga sine poeng til en sang av gangen. For da det gjensto et jurymedlem, kunne tre låter vinne. Men det fikk aldri noen med seg, for «Hvor er du?» startet først og fikk sine poeng fra alle jurymedlemmene først og ledet konkurransen derfra og ut. Jurymedlemmene var 14 stykker fra sju byer i Norge, en av dem under 25 år og en av dem eldre enn det. Ingen av dem hadde noen tilknytning til musikkbransjen men var plukket ut etter å ha blitt oppfordret til å vise interesse for å være med. Hver dommer ga hver sang poeng på en skala fra fem til ett poeng – der fem var det beste. «Hvor er du?» fikk tre femmere.

Dermed vant Anne- Karine Strøm for andre året på rad, og skulle bli den første etter Nora Brockstedt som fikk representere Norge i en internasjonal finale to år etter hverandre. «Hvor er du?» kom ut på singel, solgte greit og fikk hele sju uker på Norsktoppen, med en andreplass som beste resultat. Den kom ikke inn på VG- lista. Du kan lese om hvordan det gikk med Anne- Karine Strøm i den internasjonale finalen her.
                                                              1.plass   48 poeng

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar