fredag 22. september 2017

Melodi Grand Prix 1961: "S'il Vous Plait" Svein Nilsen/Per Asplin.

I 1961 var "S'il Vous Plait" et av fem bidrag som ble plukket ut til å være med i den andre utgaven av Melodi Grand Prix. 389 innsendte bidrag var det å velge mellom, og entusiasmen var stor etter at Nora Brockstedt hadde sikret NRK en solid fjerdeplass i debuten i den internasjonale finalen året før. Variasjonen blant de fem bidragene som var plukket ut var større enn året før. Blant dem var to melodier karakterisert som Fox-Trot, en vals og en chachacha. (Flere av bidragene dette året kan du lese om i tidligere blogginnlegg, velg i menyen til høyre.) «S’il Vous Plait» var en såkalt beguine.

1961 var første året man valgte ordningen som svenskene hadde hatt i sin uttaging året før, at melodiene ble fremført to ganger med to ulike artister og orkesterbesetninger. Denne gangen var det Willy Andresens kvartett som utgjorde det lille orkesteret som Per Asplin var vokalist med, mens den unge og talenfulle Svein Nilsen sang med Kringkastingsorkesteret. Han var en talentfull revy og musikalskuespiller som nettopp hadde debutert på Chat Noir i Oslo. Den langt mer rutinerte Per Asplin fikk sin Melodi Grand Prix debut med Willy Andresens kvartett. Han sang «S’il Vous Plait» med glimt i øyet og ga sangen det lille ekstra, slik bare Per Asplin kunne det. Det var nok også derfor han ble valgt da sangen skulle spilles inn på plate med stort orkester. Melodien var komponert av Sven Lange. Han var mest kjent som en habil arrangør og kapellmester, og var etter hvert med i nesten alt som rørte seg i NRKs Barne- TV. Hans kone, Rigmor Lange var skuespiller og kjent som den norske stemmen til bjørnen Colargol. Sven Lange arrangerte musikken til disse innspillingene, og oversatte tekster til norsk – blant annet sangene i serien om «Postmann Pat». Teksten til bidraget var skrevet av skuespilleren Per Lillo- Stenberg, som da var en svært ettertraktet skuespiller både i lystspill, revyer, musikaler og på film. Han var gift med Mette Lange- Nielsen og i 1962 fikk de sønnen Lars. Som vokalist i de Lillos skulle sønnen Lars, mange år etter, plukke opp farens tekst og spille den inn på nytt, og dermed ble «S’ilVous Plait» et av norsk Grand Prix mest kjente bidrag, 26 år etter at den deltok i finalen i 1961. Tilbake til dette året nå. Den internasjonale finalen skulle gå av stablene i Cannes i Frankrike, så derfor tenkte nok Per Lillo- Stenberg på at en fransk tittel på låta kunne være lurt.  Juryen som skulle bestemme hvem som skulle representere Norge der, besto av fem musikkjournalister som fagjury og fem «legfolk» som skulle være folkejury. Hver av dem stemte separat, og kunne gi hver sang poeng på skalaen fra en til ti. Hvordan avstemningen gikk er dessverre ikke dokumentert, da hverken radio eller TV-sendingen er bevart for ettertiden.
Per Asplin fikk spille inn sin versjon av sangen med Kringkastingsorkesteret. Den ble ingen stor slager da, men solgte greit nok. Det var først da DeLillos tok opp igjen sangen at Per Asplins innspilling fikk en renessanse, og ble utgitt utallige ganger på forskjellige samleplater. Plutselig ble Per Asplin igjen popartist og han ble trukket frem i rampelyset og gjorde flere intervjuer om sangen. Han spilte den ikke inn på nytt. Hans originalversjon fra 1961 tålte tidens tann godt, så den sto seg fremdeles.

«S’il vous plait» ble også spilt inn på svensk med Olle Bergman.

                                             Her kan du høre Per Asplins innspilling.
                                                                      3. plass   57 poeng
                                                   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar