onsdag 19. juli 2017

Melodi Grand Prix 1969: "Eventyr" Inger Lise Rypdal (Andersen)

I 1969 het Inger Lise fortsatt Andersen til etternavn, og hadde fått et sensasjonelt gjennombrudd året før med låta om "Fru Johnsen" som hun rakk å fremføre i NRK før den ble forbudt. Og det er jo det beste som kunne skje en artist at en låt ble forbudt på Norges da eneste radiokanal. Folk løp mann av huse for å kjøpe plata og Inger Lise var etablert som artist. For ytterlig å profilere henne for det norske folk, var Melodi Grand Prix neste stopp. Og i 1969 var det en god blanding av godt etablerte og nye artister. Blant øvrige debutanter i Melodi Grand Prix dette året, var blant annet Stein Ingebrigtsen (se tidligere blogginnlegg om hans deltagelse, scroll ned i menyen til høyre.) og Lillian Askeland. Sammen med Inger Lise skulle alle disse tre prege norsk popmusikk gjennom 70-tallet. Siden det var tiende gangen NRK skulle delta i den internasjonale Melodi Grand Prix finalen og dermed et jubileum, hadde de invitert alle de opphavsmennene som hadde vunnet til da til å sende inn sine bidrag. (Den ene kvinnen som hadde vunnet, Kari Nergaard, var ikke invitert. Hvorfor får du vite i en senere blogg.) Fem av disse takket ja, og dermed var det fem ledige finaleplasser som ble plukket ut blant 418 innsendte bidrag. Selv om Norge ikke hadde gjort det spesielt godt de to årene før, ble det satt rekord i antall innsendte bidrag. Noe av grunnen var nok den moderniseringen man så konkurransen fikk internasjonalt, der finalen fra Royal Albert Hall året før - med selveste Cliff Richard blant deltagerne - gjorde sitt til at flere ville delta. En annen grunn var at NRK gjorde om opplegget, slik at ikke hvert bidrag ble fremført to ganger slik det var i tidligere finaler. Det ble en frisk modernisering av Melodi Grand Prix. Og tre av komponistene var under 27 år, og la med denne finalen grunnlaget for betydelige karrierer i norsk musikkliv.
Ivar Børsums bidrag «Eventyr» ble plukket ut til å delta. Dette var tredje gang han fikk med bidrag i Melodi Grand Prix, og han var en veteran i startfeltet. Han ble matchet med en ny artist. Inger Lise fremførte låta, og gjorde en god jobb. Nivået i 1969 var høyt, det var stor variasjon i låtutvalg og artister og «Eventyr» druknet nok litt. Den startet rett etter publikumsfavoritten og låta som ble vinneren «Oj, Oj,Oj,» med Kirsti Sparboe -60-tallets norske popdronning. Så Inger Lise hadde mye hun måtte kjempe seg igjennom.  For rett etter startet en annen artistveteran, nemlig Lill-Babs.
Det litt utakknemlige startnummeret spilte kanskje en rolle for juryen. Det var bare 50 poeng å dele mellom de ti deltagerne. I ti juryer rundt i norske byer satt fem medlemmer som hadde ett poeng hver de kunne gi til en av melodiene.  Det var bare ett av jurymedlemmene som hadde «Eventyr» som sin favoritt, og det medlemmet satt i Oslo.  Men selv om det ikke ble topplassering på første forsøk, skulle det til gjengjeld bli en perlerad av gode plasseringer for Inger Lise i senere finaler. Stort sett var melodien sikret en topplassering om Inger Lise valgte den – skulle det vise seg.  Også Ivar Børsum skulle komme sterkere tilbake, ikke minst i 1972. «Eventyr» ble ikke spilt inn på plate. 

                                                     9. plass     1.poeng

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar