lørdag 29. april 2017

Melodi Grand Prix 2001: "Brighter than light". Elin Torset

I 2001 var det for første gang på 30 år 12 deltagere i finalen. Norge hadde i årene før ikke gjort det spesielt bra i de internasjonale finalene, og nittitallet var stort sett preget av en eller to gode melodier i finalene, så nivået fra 80-tallet var det langt fram til. Og etablerte artister og låtskrivere kunne Grand Prix se langt etter, Tor Endresen tapte den internasjonale finalen i 1997, siden da og i mange år fremover skulle etablerte artister sky de norske finalene som pesten. Dermed ble nivået lavt, det var urutinerte artister som deltok og kvaliteten på TV sendingene ble deretter, selv om finalene ble arrangert i stort format i Oslo Spektrum og NRK virkelig gjorde sitt aller beste for å "sminke" resultatet med effekter, dansere og pyroteknikk. I 2001 var det 11 totalt ukjente artister og Rune Rudberg som deltok. NRK bestemte seg for å legge ut alle låtene på sine hjemmesider før finalen, i håp om å skape blest. Men interessen var laber. Pressen var lunken, men utropte "Brigther Than Light" til favoritt. Elin Torset var eneste kvinne som hadde skrevet bidrag i finalen, og hun fremførte det selv. Og låta var et lyspunkt i et heller labert startfelt. VG mente at låta var den som hadde størst sjanse til å hevde seg i den internasjonale finalen.
Men som vanlig ville juryen det annerledes. Det var fem folkejuryer plassert rundt i Norge og en fagjury, bestående av pressefolk. Hver jury ga 1-10 poeng med 12 og 14 poeng til første og andreplassen. Fagjuryen hadde en litt annen beregning. I første omgang endte "Brighter Than Light" på andreplass med 82 poeng. Og selv om Elin Torset på forhånd var favoritt blant journalistene, så fikk hun bare en fjerdeplass av pressejuryen. Elin Torset fikk to topplasseringer av jury nummer tre og fire i Trondheim og Bergen, dermed var hun bare to poeng bak Haldor Lægreid som ledet. Til slutt endte hun på andreplass. De fire beste gikk videre til en gullfinale, der juryene stemte nesten likt som i den andre finalen, og resultatet ble helt det samme blant de fire beste. De eneste som snudde om på rekkefølgen, var pressejuryen, som plutselig hadde Haldor Lægreid som favoritt. Dermed ble Elin Torset slått på målstreken av ekspertene som hadde ment sterkt at hun hadde det eneste bidraget som kunne hevde seg i den internasjonale finalen. Forstå det den som kan.
Elin Torset er fra Skarsøy på Nordmøre. Nå bor hun i Oslo der hun jobber som markedskonsulent i Det Norske Samlaget. I 2003 ga hun et EP'en "Blueberry Bliss" med fem egenkomponerte låter. I 2011 kom singelen "Starshine Girl."                                                             2.plass   82 poeng

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar