fredag 21. april 2017

Melodi Grand Prix 1971: "Gi meg en sebra!" Anita Hegerland

Til Melodi Grand Prix 1971 var tolv bidrag plukket ut til å delta, og igjen gikk NRK bort fra den "faste ordningen" med fem bidrag som ble fremført to ganger av forskjellige artister. NRK hadde valgt å ta en pause fra Grand Prix i 1970, og det ble ikke arrangert noen finale det året. Så nå skulle de ta i litt, og inviterte seks svært forskjellige komponister til å levere bidrag, og det ble plukket ut et fra hver av dem. I tillegg var det åpen konkurranse. Dit kom det inn bare 196 bidrag. Den labre interessen skyldtes nok flere ting, bl. a. et generasjonsskifte i norsk pop og rock som ikke gjorde konkurransen så interessant blant yngre låtskrivere, og det at Norge siden 1967 hadde hevdet seg ganske dårlig internasjonalt - og at det å "sløse bort" en god melodi ikke var verdt det. Man fikk større uttelling ved å gi den ut på plate i Norge. Dessuten var popen preget av norske artister som sang utenlandske låter med norsk tekst, få originale komposisjoner slapp til. De som gjorde det var stort sett skrevet av Benny Borg, som ikke fikk delta som komponist fordi han var svensk statsborger.
En av komponistene NRK imidlertid kunne invitere til å sende inn bidrag, var Carsten Klouman. Han var da 48 år og en av NRKs mest benyttede arrangører og dirigenter. Han kom senere til å dirigere bidrag i hele fem internasjonale finaler. Han var også komponist, men hadde ingen poplåter på samvittigheten. Hans utgitte komposisjoner gikk mest i jazz. Fra 1954 var han fast kapellmester på Chat Noir i Oslo i fire år, og gjennom store deler av sin karriere var han fast arrangør for flere plateselskaper. Dermed ble han en av norsk musikkbransjens mest benyttede orkester og bandarrangører.  
Til den norske Melodi Grand Prix finalen komponerte han "Gi meg en Sebra!" som revyforfatteren og senere Chat Noir direktør Dag Frøland skrev tekst til. Dette var hans eneste deltagelse i Melodi Grand Prix, senere skulle han nøye seg med å parodiere konkurransen fra revyscenen. Denne utgaven av Melodi Grand Prix inneholdt mange, unge artister som alle på tross av ung alder, var etablerte.. Anne- Karine Strøm var 19 år, Anne- Lise Gjøstøl 18, Webe Karlsen 17, Hanne Krogh 15 og yngst var vokalisten for "Gi meg en Sebra!", Anita Hegerland med sine 9 år. (Hun fylte ti år en drøy uke etter finalen.) Likevel var hun blitt internasjonalt kjent gjennom plateinnspillinger og TV- opptredener i Tyskland og Sverige. Hun hadde allerede tatt svenskene med storm med "Mitt sommarlov" som hadde ligget ukesvis på Svensktoppen året før. Og i 1971 kom gjennombruddet i Tyskland, og Anitas deltagelse i NRK var planlagt. Teksten var helt klart spesialskrevet for henne, med tematikk som passet.  Her håpet man på seier og ytterligere internasjonal eksponering gjennom en eventuell seier.  Og NRK håpet nok på en god plassering fordi Anita Hegerland allerede var et stort navn i flere land i Europa. Men juryen går sine egen veier. Den var satt sammen slik den internasjonale ordningen var den gangen, en folkejury med et jurymedlem under 25 år og et over. I Melodi Grand Prix var de imidlertid fra sju byer rundt i landet og ikke fra hvert deltagerland. Så i alt 14 jurymedlemmer kunne gi en sang mellom 1 og 5 poeng. "Gi meg  Sebra!" fikk full pott fra dommere i Tromsø og Trondheim. Anita Hegerland havnet på en delt 4. plass, et usselt poeng fra pallen.  
Nå er reglene slik at alle artister som skal delta på scenen under den internasjonale finalen må fylle 16 år det året de deltar. i 1971 var det ikke slik. Dermed forblir Anita Hegerlands rekord som tidenes yngste Melodi Grand Prix deltager stående. (Hun hadde også hatt den rekorden internasjonalt hadde hun fått delta der.)Til tross for at hun var yngste deltager, var hun likevel den artisten som var den mest kjente internasjonalt, og den med størst appell ute. Det var forøvrig nesten 40 års aldersforskjell mellom Anita Hegerland som yngste og Inger Jacobsen som eldste artist i finalen. 


                                                           4. plass.  44 poeng. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar