onsdag 5. april 2017

Melodi Grand Prix 1980: "Bjørnen sover". Åge Aleksandersen & Sambandet.

Ti landskjente komponister var invitert av NRK til å levere hvert sitt bidrag. (Åtte menn og to kvinner.) De skulle komme fra forskjellige musikkgenre slik at finalen hadde en mangslungen låtliste. Og seks av komponistene valgte å fremføre sine egne låter.  Her spente det over alt fra heftig synthdisco og joik  til jazz og politisk rock. Fra sistnevnte sjanger hadde det vært vanskelig å få deltagere. Åge Aleksandersen takket ja etter at rockesangere og musikere som Jahn Teigen, Terje Rypdal og ex- Difference vokalist Tore Johansen hadde gjort det mer stuerent for også rockere å delta. Åge Aleksandersen befant seg i selskap med bl. a. Ketil Bjørnstad, Radka Toneff og Jan Eggum som låtleverandør. Åge Aleksandersen tok farvel med Namsosgruppa Prudence i 1975, og var godt etablert som rockevokalist og låtskriver sammen med sitt faste backingband Sambandet. Under Melodi Grand Prix finalen i 1980 var bandet for anledningen forsterket med Åges mangeårige venn og samarbeidspartner, Terje Tysland på trekkspill. Forøvrig besto bandet av Bjørn Røstad på saksofon, Tor Evensen på bassgitar, Lasse Hafreager på piano og Knut Stensholm på trommer.
For å gi litt mer troverdighet til seg selv, valgte Åge Aleksandersen, slik som mange av de andre låtskriverne, å levere en tekst med et klart politisk budskap, blant temaene som opptok tekstforfatterne mest dette året var det den kalde krigen og trusselen fra Sovjetunionen i øst. Dette gjaldt også Åge Aleksandersens bidrag. "Bjørnen sover" var et spark til "Den sovende Bjørnen i øst" Sovjetunionen som med sin politikk kunne ødelegge verden dersom "Bjørnen" våknet.

Fagjuryen, som var like mangslungent sammensatt som deltagerne, og de likte låta. Selv om den bare fikk toppscore og ti poeng fra en av dommerne, Kari Diesen d.y. så sanket den jevnt høye poengsummer. Og dette året bel det et usedvanlig jevnt løp, og når nestsiste fagdommer, jazzsangeren Magni Wentzel hadde avgitt sine stemmer, var det fire bidrag som kunne vinne. "Bjørnen sover" lå på andreplass, seks poeng bak "Samiid Ædnan". Siste fagdommer var musikeren Kjell Winther, som gjorde kaoset komplett. Han sørget nemlig for at "Bjørnen sover" endte likt med "Samiid Ædnan". For første og hittil eneste gang i Melodi Grand Prix historie ble det delt seier. Dermed måtte de ni medlemmene av fagjuryen stemme på nytt. De fikk et poeng hver som de måtte gi til en av de to låtene. Etter halvgått løp ledet Åge Alkesandersen, men til slutt endte han opp som nr.to. I omkampen tapte hans bidrag med knappest mulig margin, fire mot fem poeng til "Samiid Ædnan" med Sverre Kjelsberg og en joikende Mattis Hætta. Åge Aleksandersen ble åttitallets desidert mestselgende norskspråklige artist og suksessen ville ingen ende ta med evige hits som "Lys & Varme" "Levva Livet" "Dain me dæ" for å nevne noen få. NRK var stadig frampå og inviterte han tilbake til Melodi Grand Prix. Han takket standhaftig nei, og det forble med denne ene gangen.


                                                            2. plass    61 poeng

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar