onsdag 28. juni 2017

Melodi Grand Prix 1960: "Voi-Voi" Inger Jacobsen/Nora Brockstedt.

Norges aller første mest legendariske vinner av norsk Melodi Grand Prix ble "Voi-Voi". NRK hadde i 1959 utlyst en konkurranse der de ba om få inn bidrag til den aller første Melodi Grand Prix konkurransen. NRK var nå blitt medlemmer av EBU og kunne derfor delta. 303 bidrag ble sendt inn, og en firmannsjury valgte ut elleve bidrag som gikk videre til en semifinale. Av disse gikk seks til finalen, og en av sangene var "Voi-Voi". Inger Jacobsen sang "Voi-Voi" i semifinalen. Der var hun og Jens Book- Jensen hyret inn for å synge alle sangene med Willy Andresens orkester. Og "Voi-Voi" ble en soleklar vinner med 43 poeng. Juryen besto av ti medlemmer som var komponister, plate-produsenter og journalister, selvsagt hadde også NRK sjef Otto Nes utnevnt seg selv til jurymedlem for å ha litt kontroll på dette, og alle ti var menn og med et untak over 40 år. (Man skulle ikke risikere at denne nye musikken fikk være med, man fikk holde seg til det tradisjonelle.) De samme utgjorde juryen til finalen, der ble de utvidet med to lyttere som ble plukket ut på forhånd, så dermed besto juryen av elleve menn og en kvinne. Semifinalen ble bare sendt i radio, og gikk i opptak 4.februar. Finalen ble sendt i både radio og TV fra Store studio der artistene fikk tonefølge av Kringkastings-orkesteret under ledelse av Øyvind Bergh. "Voi-Voi" var komponert av Georg Elgaaen, en lektor med musikk som hobby. Han var mattematikklærer hele sitt yrkesaktive liv, men komponerte slagere ved siden av. Han deltok også i Melodi Grand Prix ved en senere anledning, mer om den sangen får du i neste blogginnlegg.Georg Elgaaen testamenterte alle fremtidige inntekter "Voi-Voi" måtte generere til Human Etisk forbund, som også eier rettighetene til sangen. Georg Elgaaen døde i 2005, 83 år gammel.
I finalen valgte NRK ut seks solister til å fremføre finalebidragene. og Nora Brockstedt ble spurt om å synge "Voi-Voi". Og det var et sant lykketreff. Låta passet henne perfekt, og da den ble trukket ut til å starte sist av de seks finalistene, var det "Voi-Voi" jurymedlemene nynnet på mens de bestemte seg for hvem som skulle få deres poeng. Hvert av de tolv jurymedlemmene kunne gi hver sang poeng på en skala fra en til ti. Og bare tre jurymedlemmer ga en av låtene full pott. To av disse gikk til "Voi-Voi". Laveste ponegsum låta fikk, var fem poeng, og den vant til slutt med 15 poengs margin. Et kuriøst faktum var at "Voi-Voi" var fagjurymedlemmenes favoritt. Ingen av de to i folkejuryen hadde "Voi-Voi" på topp. Hos en av dem fikk den faktisk laveste poengsum. Men likevel så ledet "Voi-Voi" avstemningen hele veien fra jurymedlem nummer to og ut. "Voi-Voi" var uventet frisk, og Nora Brockstedts sterke og muntre tolkning gikk rett hjem hos jury og folk flest. "Voi- Voi" ble en dundrende suksess, og melodien lå hele ni uker på VG-lista våren 1960, og ble Nora Brockstedts aller største slager gjennom hele hennes karriere. I 1960 ble "Voi-Voi" utgitt i hele seks singleplateversjoner, tre av dem var med Nora Brockstedt selv som spilte inn låta i både norsk, svensk og engelsk versjon. I sistnevnte fikk den tittelen "Big Boy" I tillegg ble Inger Jacobsens versjon spilt inn på plate og det kom to versjoner til, en med Mikkel Aas der Elisabeth Granneman også medvirker, og en med Deep River Boys. Ellers er den gjort i utallige versjoner gjennom tidene, og Nora Brockstedt spilte inn sin siste plateversjon av låta i 2006. Da gikk hun i studio med de to unge ræpperne i "Superstars" og la nytt vokalspor til "Voi- Voi". Da hadde hun nettopp fyllt 83 år, men stemmen var like klar og distinkt, alderen til tross.
Dessverre finnes ikke finalen fra 1960 som TV-opptak, men radioversjonen er bevart for ettertiden. Det mest kjente TV-opptaket er derfor fra finalen i London i 1960, der Nora Brockstedt klarte det bare sju andre norske Grand Prix bidrag har klart etter "Voi-Voi" i skrivende stund - nemlig å komme inn blant de fire beste i en internasjonal Grand Prix finale. (Norge har deltatt 56 ganger.) Helt frem til 1995 var "Voi-Voi" på listen over Norges tre beste plasseringer i den internasjonale Eurovisjons-finalen gjennom tidene. Fortsatt står "Voi-Voi" på listen over Norges ti beste resultater noen sinne, på en åttendeplass.

                                                                   1.plass  94 poeng

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar