tirsdag 7. mars 2017

Melodi Grand Prix- semifinale 4: "Jonathan" «Går her og håper», «Storbyjungel» & «Mellomspill i regn»

Til semifinalen for Sørlandet ble det plukket ut fire bidrag. Jeg presenterer alle i en blogg. Som i de andre semifianlene i 1977, ble også disse bidragene bare sendt på radio i NRK til distriktet sendingen gjaldt. Sørlandet var definert som Rogaland og Agderfylkene. Ingen av sangene ble spilt inn på plate eller finnes bevart, bortsett fra vinnerbidraget "Jonathan". Som før ble bidragene bare spilt lokalt, og postkortstemmer sendt inn fra lytterne i det aktuelle distriktet.. På Sørlandet kunngjorde de kun første og andeplassen, og dermed også kun opphavsmennene til disse to bidragene. Derfor er det veldig lite informasjon om denne finalen, dessverre.  De to uplasserte bidragene ble  «Storbyjungel» & «Mellomspill i regn». Begge ble fremført av Stavangerartisten Magne "Mannaen" Høyland, regnet som Stavangers første rockesanger.  Han var velkjent i Stavangers rockemiljø og var vokalist i Asfalt til Mia Gundersen overtok i 1983. Han var vokalist på bandets første to Lp'er. Han deltok også i Melodi Grand Prix i 1990. Som soloartist har han gitt ut to soloalbum, og er fremdeles aktiv som "husmusiker" på utestedet Dickens Pub i Stavanger.

Bidraget "Går her og håper" ble skrevet av Lars Christian Sande. Han var en velkjent figur i Stavangers musikk og revymiljø. Han ble født i Egersund i 1936, og begynte som journalist og hobbytekstforfatter alt som 19 åring. I 1967 flyttet han til Stavanger og fortsatte sitt arbeid derfra. Alt i 1963 hadde han fått med et bidrag i Melodi Grand Prix. Den gangen sang Jens Book- Jensen og Ray Adams hans tekst og melodi "Vi slentret langs en vårlig sti" som kom på tredjeplass og Book- Jensen ga ut sangen på singel.  Men denne gangen nådde han ikke opp, og det ble en andreplass i semifinalen, og ble fremført av Stavangers største popstjerne til da, Hans Petter Hansen. Han var på denne tiden Norges best selgende og ikke minst - aller best betalte, norske vokalist. Han kunne kreve en årslønn for å reise på to måneders sommerturnè som gjestevokalist for dansebandet Staccato. Han sang låta "Jonathan" som vant semifinalen. Sin popularitet til tross, så ble han forbigått av NRK da de valgte vokalist til finalen i Oslo. Da ble Dag Spantell valgt til å fremøre bidraget. "Jonathan" var skrevet av kameratene Erik Jarlsby og Torkjel Rygnestad. Det var Jarlsbys foreldre som hadde sendt inn bidraget uten å informere om det, så overraskelsen var stor da det kom med i semifinalen og til slutt vant. Erik Jarlsby var 22 år og student da. Nå driver som investor i Rogaland og har flere firmaer innen sikkerhetsbransjen. Torkjel Rygnestad ble etterhvert spesialetterforsker i Kripos. Han var 26 år da de fikk med bidraget i semifinalen. Begge har fortsatt med musikk på hobbybasis.

I finalen i Oslo ble "Jonathan" fremført av Dag Spantell som melodi nummer to. Dette er Spantells hittil siste Grand Prix bidrag.

                                             Dag Spantell. "Jonathan". 5. plass. 42 poeng.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar