søndag 26. mars 2017

Melodi Grand Prix 1987: "Mitt liv" Kate.

1987 er et av de sterkeste årene i Melodi Grand Prix, og var virkelig låtskrivernes konkurranse. Det var mange artister som fikk sitt virkelige, nasjonale gjennombrudd etter å ha medvirket her, som Sigvart Dagsland og Tor Endresen. Men den som virkelig slo igjennom for alvor, var Kate Guldbrandsen. Og for et gjennombrudd det ble. Kate er fra Slemmestad og har opptrådt med sang fra hun var liten jente. I 1985 vant hun en talentkonkurranse der norsk platebransjes ringrev Arne Bendiksen var dommer. Han var medarrangør i en stor sangfestival i Kairo i Egypt, dit vinneren fikk reise for år representere Norge. Kate dro avgårde og fikk synge der. I 1986 sang hun for Norge i World Popular Music festival i Tokyo (den som Ellen Nikolaysen vant i 1974). Der stilte Kate opp med låta Carnival som kom på en hederlig tredjeplass, delt med det årets internasjonale Grand Prix vinner fra Belgia, Sandra Kim og Italias popkonge på den tiden -  Eros Ramazotti.  Med priser fra to internasjonale sangkonkurranser så man at her lå det potensiale for mer. Dermed var Melodi Grand Prix selvskrevet for Kate. Og i ryggen hadde hun det aller sterkeste låtskriverteamet Norge til da hadde stilt opp med i Grand Prix. Det besto av to tidligere vinnere av den internasjonale finalen, nemlig Rolf Løvland og Hanne Krogh. Å vinne skulle være lett match, trodde pressen. Kate ble raskt en favoritt, sammen med Håkon Iversen og Sigvart Dagsland. Da startrekkefølgen var trukket, viste det seg at de tre forhåndsfavorittene startet etter hverandre, med Sigvart Dagsland først, deretter Håkon Iversen og så "Mitt liv". Kate startet som nummer seks av ti deltagere. Poengfordelingen ble usedvanlig spennende og der så man hvor vanskelig det er å utrope en vinner på forhånd. For pressen hadde ikke tatt med i betraktningen at folkejuryen som oftest mener noe helt annet enn dem, og de hadde ikke regnet med Kjersti Bergesen og "Go-Go" - som etterhvert seilte opp og ledet helt til siste folkejury i Kristiansand skulle avgi sine stemmer. Men det skjedde mye før det. Slik var ledelsen etter at de forskjellige juryene hadde stemt:
Jury 1: "Mange millioner".  Jury 2: "Mitt liv"  Jury 3: "Mitt liv"  Jury 4: "Mange millioner" Jury 5: "Go-Go"  Jury 6: "Go- Go" og Jury 7: "Mitt liv".
Før siste jury skulle stemme, lå Kate på tredjeplass, men når både "Go-Go" og "Mange Millioner" fikk lave poengsummer, trengte hun åtte poeng for å vinne. Da Kristiansand kom med en lokalpatriotisk tolver, komponisten av bidraget- Rolf Løvland er tross alt fra byen, var seieren klar. Hun fikk fire poengs margin ned til andreplassen. Og Kate fikk reise til Brüssel for å representere Norge.
"Mitt liv" var egentlig skrevet med en engelskspråklig tekst, for å lansere Kate internasjonalt. Teksten var skrevet av Helen Hampton og hadde tittelen "Thoe Woman and the Girl in me". Den skulle være med på Kates debutplate i 1987. Men Rolf Løvland så potensiale i låta, og da han ble invitert av NRK til å være låtskriver i finalen i 1987, valgte han ut denne sangen, og platelanseringen ble utsatt til etter Melodi Grand Prix. (Fire av ti låtskrivere i Grand Prix dette året var spesialinvitert av NRK til å skrive hver sin låt, mens de seks øvrige melodiene ble plukket ut blant innsendte bidrag.) Hanne Krogh skrev en helt ny norsk tekst, (ikke en oversettelse av den engelske teksten) sammen med Rolf Løvland. Den ble til "Mitt liv". Og teksten var sterk og Kate kunne identifisere seg med den. Dermed ble den inderlige og gode fremføringen en del av folks bevissthet, (i kombinasjon med hennes legendariske hårfrisyre) og låta har blitt en skikkelig klassiker. Den har rett og slett klart seg lenge fordi den er en god sang fremført av en vokalist som mener hvert ord som formidles. Akkurat slik man ønsker at Melodi Gramd Prix skal være og er på sitt beste, et sted der den beste melodien med de beste låtskriverne og den beste vokalisten vinner. Dette var Rolf Løvlands tredje deltagelse, og Hanne Krogh vant for fjerde gang. Kate gjorde nylig comeback i "Stjernekamp" i NRK, og fikk vist sitt allsidige sangtalent der, og imponerte spesielt i rock.


                                                          1. plass    60 poeng.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar