torsdag 9. mars 2017

Melodi Grand Prix 1977: Semifinale 6: «Det er hans land» & "Poker"

I den sjette og siste semifinalen var det seks melodier som ble plukket ut, i motsetning til fire i de andre semifinalene. Det var fordi at denne semifinalen dekket et så stort distrikt at det ble mer rettferdig å plukke ut to melodier. Som de øvrige ble den bare kringkastet via radio til Østlandet, som den skulle dekke, og bare lyttere derfra fikk sende inn postkort med en stemme til sin favoritt.  Kirsti Sparboe og Benny Borg var Norges mest berømte kjendispar, og pressen fotfulgte dem. De hadde samarbeidet som duo i mange år, og var godt kjent som det både i Norge og Sverige, ved siden av å ha hver sine respektable solokarrierer. Men dette var første og eneste gang de deltok som duo i Melodi Grand Prix. I 1972 konkurrerte de mot hverandre, og Benny Borg vant. Sangen da var "Småting" som han sang sammen med Grethe Kausland. Dette var fordi Kirsti Sparboe hadde takket ja til å synge en annen sang, og ikke fikk delta som vokalist på to sanger. Hun var forøvrig også "dronningen av Grand Prix på denne tiden, med fire seire og tre andreplasser i Melodi Grand Prix til da. Hun hadde også representert Norge tre ganger, og vært med i den tyske Grand Prix uttagningen i 1970.  1977 ble siste gang Kirsti Sparboe deltok i Melodi Grand Prix. Oppsummert har hun mellom 1965 og 1977 deltatt åtte ganger og fremført tolv bidrag. Det var rekord frem til 1984. Selv om Kirsti & Benny var svært populære og hadde mange, solide hits, så leverte aldri Benny Borg noe bidrag til Melodi Grand Prix som de to kunne fremføre sammen..Dette til tross for at han er en av Norges mest produktive "hitmakere" og var den som skrev flest Norsktopphits på 70- tallet. Grunnen er enkel: Frem til og med 1981 var regelen slik at du måtte være norsk statsborger for å delta som komponist eller tekstforfatter i norsk Melodi Grand Prix. (Det gjaldt ikke for artister.) Benny Borg har alltid hatt svensk pass, og var derfor forhindret fra å delta. Man kan jo saktens spekulere i hvilke låter han hadde sendt til Grand Prix om han hadde fått delta. Kanskje hits som "Solen på Kreta", "Livets karusell" , "En spennende dag for Josefine" eller "Balladen om Morgan Kane" hadde funnet veien dit?  (Etter regelendringen har han levert to bidrag som komponist.)

Tilbake til semifinalen i 1977. Østlandet hadde plukket ut Kirsti og Benny som to av sine artister, selv om Kirsti Sparboe er fra Tromsø og Benny Borg er svensk.  De fremførste tilsammen fire av de seks bidragene i semifinalen. "Det er hans land" ble sunget av Kirsti Sparboe, og var en ballade som var komponert av Kristian Lindeman, dette var hans andre deltagelse. (Og det skulle bli mange flere, han skulle komme strekt tilbake allerede året etter.) Tekstforfatteren kom fra Bergen og het Jan Eggum. Han hadde fått sitt gjennombrudd ved å skrive flere av låtene til Wenche Myhres Spellemannprisbelønte LP året før. Blant annet "En natt forbi". "Det er hans land" havnet på fjerdeplass i semifinalen. 

"Poker" ble fremført av Kirsti &  Benny, og var skrevet av Grand Prix veteranene Frode Thingnæs og Philip A Kruse. De hadde stått bak to vinnerbidrag tidligere, "Hvor er du?" fra - 74 og forsvarte seieren med "Mata Hari" året før. Men det holdt ikke hele veien inn denne gangen, selv ikke med Norges mest populære duo på vokal. Det ble en tredjeplass i semifinalen. Phillip Kruse leverte flere bidrag etter dette, men for Frode Thingnæs satte låta punktum for hans Grand Prix deltagelse som fjerde bidrag på like mange år. Poengsummene fra semifinalene er ikke oppgitt.  Ingen av de to semifinalesangen er spilt inn eller bevart. 
Her kan du høre Kirsti & Benny synge sin aller største hit - sin norske versjon av Carpenters "Top of the World."  


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar