søndag 5. februar 2017

Melodi Grand Prix 1977: "Ro i motvind".

I 1977 gikk man bort fra ordningen som hadde rådet tidligere år, at fem sanger ble fremført to ganger av forskjellige artister med to forskjellige orkesterbesetninger. Nå skulle Norge ta finalen hjem. Og NRK slo på stortromma og mobiliserte hele landet til å delta. Norge ble delt i fem regioner, som hver hadde sin semifinale. Vinneren fra denne gikk så videre til den store finalen i Oslo. Semifinalene ble sendt i radio i hver region, og lytterne sendte inn postkort for å avgi sin stemme. I alt 22 låter deltok.
Jeg starter med semifinale 1- Nord Norge. Her kom fire sanger gjennom nåløyet.Vokalistene var Turid Pedersen, mest kjent fra rockegruppa Nøkken, og blueskongen fra Kjøllefjord i Finnmark, Kristen Lyngedal.
Kristen Lyngedal ble en internasjonalt anerkjent bluesartist under navnet Chris. han var født 26 mars 1947, og turnerte flittig på klubber og festivaler i Skandinavia. Han ga ut tre LPer med sitt faste band Momennts. den første kom i 1986, de andre to var liveinnspillinger som kom posthumt. Kristen Lyngedal døde av kreft i 1990, bare 43 år gammel. Hvert år siden 2002 har "Chrisfestivalen" blitt arrangert i Kjøllefjord der han var bosatt. Dette er en bluesfestival som hedrer hans minne, og den arrangeres årlig.  Opphavsmannen Axel Gran hadde et håp om å få med begge sine låter i semifinalen, for å øke sjansen for at en av dem gikk videre til finalen i Oslo. Ikke bare fordi han da ville ha høyere vinnersjanser, men han hadde en helt klar plan bak en seier. Det kan du lese mer om i bloggen om "Ikke mitt bord."

"Ro i motvind" er skrevet av Axel Gran, som er mest kjent som vokalist i Tromsøbandet Adams fall. Han hadde fått med to bidrag i denne semifinalen. Kraftballaden "Ro i motvind" er dessverre ikke spilt inn, og finnes heller ikke i NRKs arkiver, så jeg har ikke fått hørt låta. Disse semifinalene ble jo kun kringkastet lokalt, og region Nord Norges semifinale ble sendt i de tre nordligste fylkene. I klippet nedenfor kan du se Kristen Lyngedal opptre live.

                                           Semifinale Nord- Norge: 4. plass, 45.poeng.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar