søndag 19. februar 2017

Melodi Grand Prix 1977: "Casanova".


Siste låt i Semifinale 2 for Midt- Norge var "Casanova". Også den ble fremført av den for anledningen sammensatte Supergruppa, og ingen stusset over at vokalisten Baard Svendsen sang "... kaller seg for Supermann, vet det godt for jeg er gift med han..."  Etter at de fire semifinalelåtene var spilt på NRKs distriktsradio, gikk "Casanova" av med seieren. Hele 601 lyttere hadde sendt inn postkort og angitt Casanova som sin favoritt. Opphavsmennene bak låta var to unge musikere fra distriktet semifinalen dekket. Komponist Svein Strugstad var 28 år, og jobbet som musiker og komponist ved siden av sin faste jobb som musikklærer ved Ringve Videregående Skole i Trondheim. Tekstforfatter Dag Nordtømme var 26 år da semifinalen fant sted, og jobbet som musiker i Trondheim akkurat da.
Dessverre er ikke versjonen med Supergruppa bevart, den ble kun kringkastet til de tre fylkene der lytterne skulle stemme. Låta gikk videre som Midt Norges representant til finalen i Oslo.
Dermed startet jakten på vokalist til å synge bidraget i finalen. Det var ikke slik at man var låst til en sanger fra distriktet der låta hadde vunnet, ei heller behøvde man å velge vokalisten som hadde sunget i semifinalen. Bare to av de seks finalebidragene beholdt artisten som hadde fremført bidraget i semifinalen. NRK ønsket en erfaren artist til å fremføre "Casanova". Gro Anita Schønn og Anne - Karine Strøm var øverst på ønskelista fra NRK, men Svein Strugstad og Dag Nordtømme mente at en yngre vokalist ville kle låta bedre, og sto på sitt. Svein Strugstad hadde sett og hørt  Anita Skorgan i flere ungdomprogram på NRK. Dessuten hadde hun nettopp gitt ut to poplater, ble spilt på radio og og hadde sunget i Grand Prix året før, og hun var allerede en prisbelønnet klassisk pianist,  så de var knallsikre på hennes musikalitet og sangkvaliteter og insisterte på at hun skulle fremføre "Casanova" i finalen i Oslo. NRK mente at dette ikke hjalp og at Anita Skorgan var for ung og uerfaren til å representere Norge hvis det ble en seier. Man kan saktens undre hvorfor NRK mente dette, for de siste årene hadde de blitt representert av erfarne artister, med to tap og en nest siste plass som resultat. Svein Strugstad ga seg ikke, han ville ha Anita Skorgan. Så det endte med at han tok en telefon til den da 18 år gamle artistens mor og hørte om foreldrene ville syns det var greit at Anita stilte. Hun var russ og skulle ta artium den våren. De sa ja, dermed ga NRK etter og Anita Skorgan fikk fremføre låta i finalen i Oslo 19 februar 1977. Og det ble en heidundrende seier, "Casanova" gjorde rent bord, folkejuryene rundt i landet stemte den frem til en overlegen seier, 32 poeng foran andreplassen.  Og unge Anita slo knock-out på Norges etablerte artistelite. I finalen møtte hun  veteraner som Odd Børre, Dag Spantell, Kirsti Sparboe og Benny Borg. Sangen, som varte bare litt over to minutter, gikk markant saktere i den norske finalen enn i den internasjonale. Koret ble også arrangert om til finalen i London. Hvordan det gikk med "Casanova" i den internasjonale finalen kan du lese om her. "Casanova" var en viktig seier, den banet vei for den mer kommersielle popmusikken i norsk Grand Prix. Endelig kunne man vel si."Casanova" betød en etterlenget opptur for en Grand Prix vinner, den ble en kommersiell suksess, og lå hele 14 uker på VGs hitliste. Ingen norsk vinner hadde kommet med på den siden 1971. Og ingen vinnerlåt hadde til da ligget så lenge på VG lista.

                                                                1. plass, 91 poeng.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar