torsdag 23. februar 2017

Melodi Grand Prix 1977- Refusert bidrag New Jordal Swingers

Før jeg går videre med de tre neste semifinalene i Melodi Grand Prix i 1977, tar jeg med et bidrag som ikke kom med blant de seks som ble tatt ut til Østlandets semifinale. I alt 200 bidrag kom inn til denne finalen, der både veteraner og nykommere var i skjønn forening. Gruppa New Jordal Swingers hadde ABBAs internasjonale suksess i tankene, og hadde tenkt å kopiere oppskriften for å slå igjennom internasjonalt. De hadde etablert seg som Norges fremste rockeband, deres plater hadde en oppsiktvekkende internasjonal sound for norsk pop på den tiden å være, og de turnerte og solgte plater i både Sverige og Danmark. De hadde klare planer om å nå hele Europa og spesielt det britiske markedet. ABBA viste at dette kunne være mulig, og NJS ville være med. De sendte inn låta "Supermann" til Grand Prix men kom ikke med. Det var i alt 200 bidrag som kjempet om seks plasser i semifinalen for Østlandet. Men hevnen er søt. Bandets låtskriver Eigil Berg skrev en engelskspråklig tekst "Railroad man" som de tok med på LP'en "Cloe-Up" i 1977. Den ble en kjemephit, LPen solgte masse og låta ble gitt ut både internasjonalt, og ble årets største hit fra norske artister dette året.
Hvem vet hvordan den hadde gjort det internasjonalt?  I dte ganske trauste startfeltet som den norske finalen utgjorde (bortsett fra "Casanova") så hadde den nok hevdet seg. men sånt blir bare spekulasjoner. Her er i hvert fall Norges mestselgende, refuserte birdag noen sinne. I dette må vi også ta med singelversjonen som kun var beregnet på det internasjonale markedet, og som kom ut i Nederland og solgte bra der, i Sør Afrika og i Sverige og Danmark. Foruten Norge selvsagt. Men New Jordal swingers skulle få delta senere, og få enda en monsterhit med et refusert bidrag.

Hør den internasjonale singelversjonen her.                                                  Fra en live fremføring i Rockheim i 2016.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar