lørdag 25. november 2017

Melodi Grand Prix 1989: "Barneøyne" Kari Gjærum med Jannicke Øinæs

«Barneøyne» var et av bidragene som norske plateselskaper plukket ut til Melodi Grand Prix 1989, og endelig skulle Kari Gjærum ta skrittet frem på scenen. Hun hadde vært trofast korist og korsjef i Melodi Grand Prix og ble etterhvert en merkevare for programmet som fast medlem av korrekka fra og med finalen i 1979.Hennes lyse krøller og lune smil var å se bak nesten hver eneste artist som opptrådte i finalene årene fra 1979 til 1987. Hun var ikke bare korist, hun arrangerte ofte korstemmene og hentet inn andre korister for å skape det beste bakteppet for vokalistene på scenen. Kari Gjærum hadde blitt spurt om å delta som solist flere ganger, men hadde ikke funnet det rette bidraget. Før nå. Komponist Robert Morley fikk med sitt aller første Grand Prix bidrag, mens tekstforfatter Eva Jansen deltok for tredje gang. 
Kari Gjærum hadde en mangslungen musikkarriere bak seg da hun stilte opp i 1989, selv om de fleste trodde hun var korist på heltid, Hennes allsidighet som sanger ble vit det norske folk da hun i beste sendetid en lørdag i 1981 ble tildelt eget TV- show på NRK, i tillegg til å spille i flere musikaler. Hun turnerte Europa rundt som korist og duettpartner med den tidligere Eurovision Song Contest vinneren Anne- Marie David og i 1989 kom Kari Gjærum rett fra den aller første norske oppsetningen av Les Miserables der hun spilte rollen som Fantine. Og med seg på scenen, både i musikalen og i finalen i Stavanger Forum, var Jannicke Øinæs – som tidenes yngste Grand Prix deltager. 1989 bød på et sterkt knippe melodier og ikke minst en haug av rutinerte artister, så det var ikke lett å slå seg frem. Men forventningen til Kari Gjærums debut som solist var stor, og oppmerksomheten rundt gimmicken med å ha en niåring med på scenen gjorde at media bet på. Kari Gjærum var også til alt overmål gravid, så teksten betød litt ekstra for henne, og var medvirkende årsak til at hun endelig valgte å takke ja til å stille med eget bidrag i en Grand Prix finale. Og det var en vakker ballade som hun sang godt. Den traff tidsånden bra, og var en av to låter som var forhånds tippet som finalevinner. 
Den absolutte favoritten var Jahn teigen med «Optimist», som hadde startnummeret etter den stillferdige og vakre «Barneøyne». Dermed druknet melodien helt i støyen fra salen da selveste Teigen hadde sunget. For n’ te gang skulle NRK herme etter Sverige og kjøre ordningen med at man ikke kunngjorde plasseringen og poengsummen til alle låtene. De tre med høyest score gikk videre til en gullfinale. Dit gikk det to debutanter og Tor Endresen. Så ingen av de to som var tippet som vinnere, Jahn Teigen og Kari Gjærum, gikk videre. Og poengsummene fra de fem fagjuryene ble heller ikke kunngjort, så noen rangering utover de tre i gullfinalen er ikke kjent. Det ble med dette ene forsøket fra Kari Gjærum og Jannicke Øinæs. Eva Jansen og Robert Morley skulle få sin revansj så til de grader året etter. (Se blogginnlegget om «Café Le Swing" i menyen til høyre.)

                                                           Uplassert

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar