tirsdag 17. oktober 2017

Melodi Grand Prix 2006: "Saturday" Birgitte Einarsen

I 2006 hadde de opphavsmennene Niklas Molinder og Joacim Persson fått med hele tre bidrag i Melodi Grand Prix. Tredjemann som var akkreditert for låta «Saturday», Pelle Ankarberg, var med på to av bidragene. Gutta debuterte i Melodi Grand Prix i Norge. Molinder og Persson utgjør produsentduoen TWIN, som nettopp hadde startet på sin internasjonale karriere ved å skrive en låt for discodivaen Gloria Gaynor. Ellers var det stort sett svenske artister de hadde levert og produsert låter for til da. Alle tre hadde levert bidrag til den svenske Melodifestivalen tidligere men uten stor suksess. Pelle Ankarberg var veteranen blant de tre. Han er også sanger og sang bl.a. den svenske versjonen av «He Lives in You» fra filmen «Løvenes Konge 2.» Han underviser i tillegg i låtskriving og musikkproduksjon ved universitetet i Örebro. Gutta leverte også låta «Mi Amore» som Velvet fremførte i Melodifestivalen i Sverige. Den tok seg ikke til finalen. Det samme hadde skjedd med låta «Blow the Spot» som de skrev for Bubbles til Melodifestivalen i 2004, så forventningene til at «Saturday» skulle gå hele veien var stor. Til å synge låta hadde de hentet Birgitte Einarsen, en erfaren musikalartist og popsanger fra Larvik. Hun er født i 1975, harutdanning innen teater og musikalfaget med bred erfaring fra teaterscenen både i Norge og i Sverige. Hun hadde debutert i Melodi Grand Prix i 2003 der hun fikk et brakgjennombrudd med låta «Good Evening Europe» som fremdeles er en stor hit blant Grand Prix fansen. (Mer om dette bidraget i et senere blogginnlegg.)
Birgitte Einarsen trakk startnummer en i den siste delfinalen som gikk av stabelen i Bergen, der for øvrig fem av seks bidrag var skrevet av svensker. I alt var 12 av 18 bidrag sendt inn fra Sverige, så 2006 kalles en filial av den svenske Melodifestivalen.

«Saturday» åpnet showet, og med Birgitte Einarsens svært gode vokal og sikre fremtoning ble hun raskt en favoritt.  Låta er osgå skremmende catchy, og alle tenkte at her luktet det finalebillett lang vei. Men med to bergensere i startfeltet på hjemmebane, tok lokalpatriotismen over, så Tor Endresen og Christine Gulbrandsen gikk selvsagt direkte til finalen i Oslo Spektrum. Men Birgitte Einarsen gikk videre til andre sjansen i Oslo Spektrum. Der havnet også opphavsmennenes øvrige to bidrag, så nederlaget var komplett om ikke et av dem gikk videre. «Saturday» gjorde heldigvis det. I finalen fikk Birgitte Einarsen det vanskeligst mulig startnummeret, midt i finalefeltet, mellom de to største favorittene både blant fagfolk, publikum og ikke minst i media. Hun startet rett etter Queentastsics suverene «Absolutely Fabulous» og foran Christine Guldbrandsen som til slutt skulle vinne hele greia. Det ble dessverre ingen gullfinale på «Saturday» og Birgitte Einarsen. Til nå ble dette hennes siste forsøk i finalen, mens de tre opphavsmennene skulle forsøke seg igjen også året etter, med labert hell, før de også satte et foreløpig punktum for sine deltagelser i norsk Melodi Grand Prix. Kan vi håpe på et comeback for Birgitte Einarsen?

                                                    Til finale. Uplassert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar