mandag 16. januar 2017

Norsk Grand Prix 1967: "Shake"

Andreplassen i 1967 hadde vært den låta som nok hadde truffet tiden og trendene i Europa best, også innen Grand Prix. Internasjonalt hadde France Gall revolusjonert konkurransen ved å vinne med den da ganske rocka "Poupee de Cire, poupee de son" av rebellen Serge Gainsbourg, i 1965. Fra dette året og de nærmeste 5-6 årene var unge jenter som fremførte uptempolåter svært populært i Internasjonal Grand Prix. Som f eks britiske Kathy Kirby som knivet med Gall og Luxemburg om seieren, Og trenden fortsatte i 1967, der Gaisnbourg skrev Monacos bidrag fremført av 17 åringen Minouche Barrelli som havnet på 5. plass, og for ikke å glemme, Sandie Shaw som vant hele ballet i 1967, forøvrig britenes første seier. "Shake hadde nok truffet tiden bedre enn den noe håpløse "Dukkemann" som vant. "Shake" var skrevet av Arne Hagen, mannen som senere ble Anita Skorgans musikklærer og som skrev flere av låtene til hennes to første Lp-er. Sangen ble fremført, slik reglene var, av to forskjellige vokalister. En sang med Kringkastingsorkesteret og den andre artisten med mindre besetning, denne gangen med et sjumannsband ledet av Kjell Karlsen. Laila Granum sang låta med det lille orkesteret. . Laila Granum debuterte som ung tenåringsstjerne på singel i 1964. Da sang hun inn "Sjømannsbrev mot nord" i duett med Lasse Hovd. De ga ut fem singler sammen, på Arne Bendiksens platemerke Triola. Hun utga ytterligere syv singler frem til 1971. men hun fikk aldri det helt store gjennombruddet, og kom seg ikke ut av skyggen til populære artister som Kirsti Sparboe, Wenche Myhre og Åse Kleveland, som totalt dominerte norsk pop i perioden 1964-70 

Bente Aaseth sang låta med det store orkesteret, og hadde vært den som skulle reist til finalen i Wien, hadde låta vunnet. Hun hadde en svært kort platekarriere som resulterte i fem singler, deriblant "Shake" men den kom helt i skyggen av Laila Granums versjon. Aaseths bidrag ble utgitt på b siden til et annet bidrag som kom på 4.plass i finalen. Bente Aaseth skulle gjøre et comeback i Grand Prix i 1982 da med etternavnet Müller, men dette skal jeg komme tilbake til. Bente Müller er nå forfatter, En av titlene hun har utgitt i bokform er "Erosteorien" fra 2000. 


Poengene ble delt ut av ti fagjuryer rundt i Norge med fem medlemmer hver. Blant jurymedlemmene fant man Rolv Wesenlund, en ung Svein Gundersen og komikeren Arthur Arntzen. De aller fleste av de i alt 50 jurymedlemmene var godt voksne menn med forkjærlighet for gammelmodig pop. Derfor vant ikke den mest tidsriktige låta i finalen. 

                                                             2. plass , 14 poeng

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar