fredag 12. mai 2017

Melodi Grand Prix 1993: "Hva" Tor Endresen

I sitt sjette forsøk beviste igjen Tor Endresen at hvis han fikk synge et bidrag i Melodi Grand Prix, da ble det nesten garantert en topplassering av det. Han hadde vært med fem ganger før, og karret seg på pallen tre av dem. men ikke kommet seg helt opp, selv om både "Cafè le Swing"fra 1990 og "Radio Luxemburg" fra året før ble monsterhits som herjet Norsktoppen og radiolistene i månedsvis. Og singelplatene solgte til gull og mer til.
For andre gang på rad sang Tor Endresen en låt av Rolf Løvland i Melodi Grand Prix. Denne gangen håpet han nok på å gå helt til topps. Men det var et usedvanlig veteransterkt artistfelt, der artister som Rune Larsen, Jahn Teigen og New Jordal Swingers var med, og vinneren fra året før, Merethe Trøan stilte opp for å forsvare seieren. Hun hadde jo slått Tor Endresen på målstreken året før. Men alle veteranene skulle bli slått av en 16 åring som aldri hadde stått på en scene før, så det ble ikke veteranenes aften. Akkurat dette gjorde nok sitt til at det ble sjeldnere og sjeldnere å se veteranene stille opp igjennom 90-tallet og starten på 00-tallet, med mindre det tjente en lanseringshensikt. De var ikke garantert å vinne, selv når deres mest trofaste fans var med å stemme. Slikt kan gjøre vondt i en veteranartists ego.
Rolf Løvland leverte sitt femte Melodi Grand Prix bidrag og var sugen på revansj etter andreplassen året før. Tor Endresen og Jahn Teigen var spesialinvitert av NRK til å levere hvert sitt bidrag, komponert av hvem de ville. de øvrige seks ble plukket ut blant 400 innsendte bidrag. "Hva" er et av Tor Endresens mindre kjente bidrag, fordi sangen ikke ble prøvd på Norsktoppen. Der var han hørbar med andre melodier fra sin nyeste innspilling, bl.a. "Casablanca"  og "Så god når du smiler" som herjet i toppen i ukevis. "Hva" var en ballade der Tor Endresen fikk briljere med sin flotte stemme.
Ti folkejuryer var plassert rundt i landet og ga de åtte bidragene poeng på en skala fra en til seks, så åtte poeng til andreplassen og ti poeng til favoritten. Og favoritt var Tor Endresen bare hos juryen i Ålesund. Stakkars bergenserne, de hadde med artister i tre av bidragene og det ble rent for mye, så de ga sine toppoeng til to bidrag sunget av artister fra Stavanger og ikke til byens store popstjerne. Trøsten får være at VG arrangerte en egen avstemning senere, og der vant Tor Endresen klart. Men Tor Endresen ga seg ikke  selv om det skulle gå noen år før han endelig klarte å gå helt til topps i Melodi Grand Prix. Rolf Løvland derimot behøvde ikke å vente lenge før neste seier kom hans vei.
                                                      3. plass     53 poeng

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar