søndag 16. juli 2017

Melodi Grand Prix 1976: "Mata Hari" Gudny Aspaas/Anne-Karine Strøm.

I 1976 var fem mannlige komponister invitert av NRK til å levere bidrag til Melodi Grand Prix. De kunne selv velge artister og tekstforfattere. Frode Thingnæs var invitert og valgte nok en gang å samarbeide med Phillip Kruse og Anne-Karine Strøm. Førstnevnte skrev tekst og sistnevnte fremførte låta. Disse tre hadde allerede representert Norge i den internasjonale finalen i 1974, da med en sisteplass som resultat, nå håpet de på en ny sjanse og en revansje. Dette var Frode Thingnæs tredje Grand Prix bidrag.  Det samme gjaldt for Phillip Kruse. Han deltok som artist med Bendik Singers i 1973, skrev tekst til bidraget i 1974, og var nå tilbake som tekstforfatter i Melodi Grand Prix. Phillip Kruse var gjennom 70- og 80- tallet en av de mest produktive tekstforfatterne i norsk popmusikk. I tillegg er han kjent som orkesterleder, musiker, akkompagnatør, sanger og musikkforlegger.  Han har skrevet musikk til flere NRK serier, og vært aktiv som dirigent.  Men i Melodi Grand Prix har han aldri levert bidrag som komponist.  NRK hadde plukket ut Popol Ace til å være det "lille orkesteret" i denne utgaven, mens Jahn teigen og Gudny Aspaas var vokalister. Naturlig nok sang Gudny Aspaas «Mata Hari» i denne versjonen. Alle låtene ble først spilt med det lille orkesteret. Det er vel eltt å være enig i at "Mata Hari" gjorde seg langt bedre i Anne-Karine Strøms versjon med hele Kringkastingsorkesteret som tonefølge. Og den versjonen var selvsagt arrangert av Frode Thingnæs.
Anne-Karine Strøm var på denne tiden gift med Frode Thingnæs, og de samarbeidet mye musikalsk, han arrangerte mange av sangene hun hadde med på sine plater, og skrevet flere sanger for henne.
Hun var en av de mest populære popartistene i Norge gjennom hele 1970-tallet, og hadde allerede vært med å representere Norge internasjonalt i Melodi Grand Prix to ganger. Hun spilte inn masse plater både solo og i gruppa Bendik Singers. Anne-Karine Strøm er oppvokst på Bøler i Oslo og fikk sin profesjonelle debut alt som 12 åring, i 1963, da hun vant en stor talentkonkurranse på restauranten Rondo i Oslo. (Wenche Myhre vant den samme konkurransen i 1960.) Seieren første til TV-opptreden i NRK, en plateinnspilling i Sverige med derpå følgende folkparkturnè. Hun spilte også inn et par singelplater på italiensk, for det norske markedet. Mens hun fullførte skole og gymnas, sang hun med bandet Beefeaters og Finn Eriksens orkester.  I 1967 kom hennes «voksendebut» som popartist med singelen «Sommerdrøm/La ham være i fred.» To år etter kom det endelige gjennombruddet med den norske versjonen av «Raindrops'keep falling on my head.»  Deretter ble det flere plater, turneer og plateinnspillinger. «Mata Hari» ble Anne-Karine Strøms sjette Melodi Grand Prix bidrag på rad. Til da en rekord hun hadde sammen med Gro Anita Schønn. («Flest deltagelser på rad»- rekorden holdt til den ble tangert av Inger Lise Rypdal i 1984, og holdt frem til 1997.) «Mata Hari» ble Anne-Karines siste bidrag i Melodi Grand Prix. (Hun var foreslått av NRK til opphavsmennene bak «Casanova» året etter, men det ble ikke noe av. Hvorfor kan du lese om i blogginnlegget om «Casanova» som du finner i menyen til høyre.)
I 1976 var det igjen folket som avgjorde hvem som skulle vinne Melodi Grand Prix. Det var ti folkejuryer plassert i ti norske byer som bestemte. De kunne gi ett poeng til den låta som var deres favoritt, så det var 1500 poeng disponibelt. «Mata Hari» var favoritt hos åtte av ti juryer.  Høyest enkeltsum kom fra juryen i Vadsø som ga melodien 84 av 150 mulige poeng. Lavest score fikk den hos juryen i Kristiansand, der juryen hadde rangert «Mata Hari» på en andreplass med 38 poeng. Til slutt vant hun med nesten dobbelt så mange poeng som "Voodoo" som kom på andreplass.(Les om den i en tidligere blogg, du finner den i menyen til høyre.) Dermed var seieren sikret, og man trodde at en discolåt om Nederlands myteomspunnede verdensberømthet skulle gjøre lykke under den internasjonale finalen som skulle finne sted nettopp der. I stedet satte teamet Thingnæs/Kruse/Strøm en rekord som ingen har gjort dem etter. Mer om "Mata Hari" i den internasjonale finalen kan du lese her. "Mata Hari" ble spilt inn i flere versjoner, og ble gitt ut i Storbritannia, Belgia, Danmark og Tyskland. ved siden av i Norge, selvsagt. Den kom ikke inn på VG Lista, men fikk tre uker på Norsktoppen. 

                                                         1.plass      643 poeng

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar